iMMovator.nl
Terug naar het overzicht
12 februari 2018

PODCAST Piet Bakker: “Ondernemerschap wordt niet door media beloond”

Business in Media

Frédéric Filloux, media-expert aan de universiteit van Stanford in Californië en oud-journalist, schreef onlangs een warm pleidooi over het belang van business en ondernemerschap in journalistiek. Zo schreef Filloux dat er te weinig aandacht is voor dit aspect binnen journalistiek onderwijs. Piet Bakker, oud-lector Crossmedia & Journalistiek van Hogeschool Utrecht herkent het gebrek aan ondernemerschap in de journalistiek. In het programma MediaMatters op New Business Radio legt hij uit hoe hij tegen dit pleidooi aankijkt.

“Momenteel is er wel degelijk aandacht voor. Alle journalistieke opleidingen beseffen dat de helft van de studenten freelancer of een tijdelijke kracht wordt, maar als journalist wordt je in veel gevallen geen ondernemer”, vertelt Bakker. “Veel journalisten zullen tijdelijke functies vervullen of meerdere functies hebben. Het idee is bekend dat de journalistiek een bedrijf is, maar er wordt niet naar gehandeld. Verhalen verkopen zichzelf niet. Er moet een bepaalde marketing aan vastzitten. Een verhaal moet gepromoot worden en viral kunnen gaan. Journalisten vinden het promoten van een verhaal vaak te veel werk, maar hoeveel tijd neemt dat in beslag? Het promoten van een stuk duurt niet langer dan een half uur. Bij promotie kan je denken aan social media, nieuwsbrieven of specifieke mailings. Jouw stuk wordt dan drie keer zoveel gelezen. De mindset is vaak: journalisten produceren een mooi verhaal, de organisatie doet de marketing en niet de journalist.”

Volgens Bakker wordt het ondernemerschap van journalisten niet door mediabedrijven beloond. “Bij de Volkskrant ging het als volgt: zij hadden twee sollicitanten voor de column. De één had 10.000 volgers op twitter en de ander 1.000 volgers. Zij namen de eerste sollicitant aan. Waarom? Omdat hij zijn eigen stukken promoot via social media. Dat wordt meer gelezen en krijgt de Volkskrant advertentie inkomsten, maar wat ziet de journalist er van terug? Helemaal niks.”

Businessmodellen en commerciële afdelingen

In zijn afscheidscollege vertelde Bakker dat kranten naarstig op zoek zijn naar een nieuw business model. Volgens Bakker is het lot van de journalist niet verbonden met dat van de media. Dat was 25 jaar geleden wel anders. “Een journalist was iemand die voor een krant, tijdschrift of omroep werkte en als het goed ging met krant, ging het goed met de journalist”, aldus Bakker in zijn afscheidscollege.

Zou het delen van de inkomsten tussen journalisten en redacties een deel van de oplossing kunnen zijn om tot een nieuw business model te kunnen komen? Bakker: “Via een app als Blendle zou dat kunnen. Veel redacties bestaan grotendeels uit freelancers en tijdelijke krachten. Het is belangrijk om met een hen een juiste compromis te sluiten, zodat zij hun netwerk inzetten om het medium beter te maken en zichzelf als journalist. Als de journalist zelf promotie maakt via Blendle en dat gaat heel goed, dan kan het delen van inkomsten een goed idee zijn.” Bakker geeft toe dat er ook andere manieren zijn om dat te organiseren. “Iedereen in de media weet waar zijn of haar verkeer vandaan komt. Ook over je eigen stuk. Als je dat weet en het vergelijkt met de traffic van een nieuwsbrief, kan je daar makkelijk een business model om heen bouwen.”

Volgens Bakker is het hebben van een afdeling marketing of sales nog steeds van belang, maar er is een duidelijk verschil tussen deze twee: “De afdeling die op geen enkele manier geïnnoveerd is bij mediabedrijven zijn de sales. Zij verkopen nog steeds advertenties zoals dat 60 jaar geleden ook werd gedaan. Je kan ze niet online bestellen, want je moet altijd bellen. Als klant is dat het laatste wat je wil. Als afdeling moet je dat eenvoudig kunnen regelen.”

“De afdeling marketing is een hele andere club. De kennis die de deze afdeling heeft, zit niet meer in de advertentiecontracten, maar in de data. Daar valt nog heel veel mee te doen, want dat is erg complex. Er komt zoveel verschillende data binnen. Hoe kan men dat nog begrijpen? De enige data die van belang zijn gaan over conversie, oftewel terugkerende bezoekers en welke artikelen vaak worden gelezen. Ik zie een afdeling marketing als de bezitter van deze data. Deze mensen moeten praten met de redacties over deze data. Daar zit ook de grootste uitdaging voor mediabedrijven: hoe gaan wij met deze data om? Als je bijvoorbeeld weet dat mensen op 15 november gaan zoeken naar cadeaus voor Sinterklaas, dan weet je wanneer je verhalen over Sinterklaas kan schrijven en publiceren. “

Je kan het gesprek over business en ondernemerschap hieronder luisteren.

In MediaMatters kwamen ook andere onderwerpen aan de orde, zoals de innovatie en toekomst van de media. Luister hieronder naar het hele interview.

De volgende uitzending van MediaMatters op New Business Radio is donderdag 1 maart van 15:00 tot 16:00 uur. De uitzending is daarna als podcast te beluisteren op Soundcloud.

Terug naar het overzicht

Participanten van iMMovator zijn:

Email Googleplus LinkedIn Pagination Pijl Telefoon Twitter checkmark mail